Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

''POBEGLI'' OGENJ ZAJEL DEPONIJO PLASTIKE - VOGRSKO

07.04.2020

''POBEGLI'' OGENJ ZAJEL DEPONIJO PLASTIKE - VOGRSKO

Mirna nedelja, 15.marec 2020, je med drugim minevala tudi ob spremljanju aktualnih dogodkov v zvezi z epidemijo koronavirusa.  Od 12:20 uri smo v Gasilsko enoto Nova Gorica  (GENG) iz ReCo Nova Gorica prejeli klic, da je prišlo do požara v naravnem okolju za stanovanjsko hišo na Vogrskem. Na podlogi občinskega načrta Občine Renče – Vogrsko in algoritma izvozov je iz GENG izvozila skupina treh gasilcev z vozilom GVGP-1 in  matično  PGD Renče – Vogrsko.  Med vožnjo na kraj dogodka je prvi vodja intervencije opazil gost črn steber dima v smeri lokacije požara.  Na podlagi videnega je zahteval dodatne informacije, preko ReCO NG. Občanka je potrdila, da je sosedu pri kurjenju vrtnih odpadkov ogenj ušel iz nadzora in zajel odpadke iz poliestra, količina ni bila znana. V tem času je vodja skupine GENG prišel na lokacijo in potrdil, da je požar zajel gozdno podrast nad stanovanjsko hišo in deponijo plastike ob njej. Zahteval je aktivacijo dodatne enote PGD Dornberk in dodatno pomoč iz GENG.

Ob prihodu na lokacijo sem prevzel vodenje intervencije. Iz požarišča deponije se je v okolico vila ogromna gmota črnega dima. Na lokaciji je pihal zmeren do močan veter, ki je gmoto dima »premetaval« sem ter tja. Prvega vodjo GENG sem določil za vodjo sektorja - požar v naravi. Enoto PGD Renče – Vogrsko sem razdelili na dve skupini.  Prva skupina je s skupino GENG  gasila požar gozdne podrasti, drugi del skupine PGD Renče – Vogrsko pa je skupaj  z gasilci iz PGD Dornberk, gasila  deponijo na površini 150 kvadratnim metrov. Vodja drugega sektorja (deponija) je bil poveljnik PGD Dornberk. Poliestrske izolacijske plošče stare fasade SPLOŠNE BOLNIŠNICE DR. FRANCA DRGANCA – NOVA GORICA, smo gasili z dvema napadoma z obkroževanjem s kombinacijo težke in srednje pene. Na lokacijo dogodka so prišli člani štaba CZ Občine Renče – Vogrsko, ki so  zagotovili rovokopač za prekopavanje deponije. Ker sem ocenil, da nam bo za gašenje primanjkovalo vode, penila in izolirnih dihalnih aparatov sem aktiviral še PGD Nova Gorica in kasneje pa še PGD Šempeter pri Gorici za dobavo vode. Ob prihodu gasilcev Šempeter pri Gorici z vozilom AC 30/120 sem zaradi ozke makadamske kolovozne ceste vzpostavil še tretji sektor, namenjen dobavi vode.

Po dobrih dveh urah gašenja smo imeli požar pod nadzorom. Z rovokopačem smo začeli prekopavati  požarišče in deponijo znatno prelili s sredno peno.

Zgorelo je hektar gozdne podrasti in 150 kubičnih metrov poliestrskih fasadnih plošč.  Po končanem gašenju je PGD Renče – Vogrsko prevzel gasilsko stražo in jo opravljalo do jutranjih ur naslednjega dne.

Skupaj je na intervenciji sodelovalo 47 gasilcev s 17 vozili. Porabili smo 84 kubičnih metrov vode, 510 litrov penila in 42 tlačnih posod IDA. 

Na intervenciji so sodelovali tudi člani štaba CZ Občine Renče – Vogrsko, Župan Občine Renče – Vogrsko ter policisti Policijske postaje Nova Gorica. Po končanem gašenju nas je zaradi ogromnega dima v okolici požarišča ( v  primeru 400 metrov ), pregledala zdravstvena ekipa reševalne postaja ZD Nova Gorica ter izmerila saturacijo kisika in monoksida v krvi – ni bilo odstopanja .

Sodelujoči na intervenciji so delo opravili z odliko.  Enake rezultate pričakujem tudi od ostalih odgovornih služb.  Deponije na takšnih lokacijah - po mojem mnenju -  nimajo kaj tam iskati, saj ogrožajo občane in tudi posredovalce.

Vodja IV. izmene : Sebastjan Kozar