Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI - NOV IZZIV TUDI ZA GASILCE

17.02.2021

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI - NOV IZZIV TUDI ZA GASILCE

V Gasilski enoti Nova Gorica smo že več časa razmišljali o pripravi krajšega usposabljanja za ravnanje z vozili na električni pogon v primeru izrednih dogodkov. Do tega nas je vzpodbudilo prebiranje člankov na to temo v reviji Gasilec pa tudi nekatera srečanja s tovrstnimi vozili na terenu. Zavedamo se, da je verjetnost, da bomo pozvani na bolj resen dogodek z vpletenim vozilom na električni pogon trenutno relativno majhna vendar se zaradi trenda naraščanja tovrstnih vozil ta dan neizbežno bliža. 
Že v zaključku lanskega leta smo se zato povezali z g. Almedinom Ismićem iz družbe GENI ter g. Andrejem Pečjakom iz Inštituta Metron in skupaj pripravili štiri urni program internega dopolnilnega usposabljanja. Tako Andrej kot Almedin sta pokazala izjemne kompetence na obravnavanem področju. Z novim znanjem smo uspešno sklenili krog ter pripravili celovito usposabljanje o ravnanju z vozili na električni pogon v izrednih dogodkih.
Štiri usposabljanja smo po izmenah opravili med 26. in 29. januarjem 2021 in sicer dve uri teorije v učilnici, ura praktičnega preizkusa s pregledom vozil in prikazom gorenja baterije ter ura za praktični preizkus potapljanja vozila v kontejner z vodo. 
Med samim usposabljanjem smo imeli priložnost ogledali si e-vozili TESLA S in NISAN LEAF, ki nam ju je zagotovilo podjetje GEN-I d.o.o. ter e-vozilo Renault ZOE, ki ga je posodilo podjetje MAHLE ELECTRIC DRIVES SLOVENIJA d.o.o.. Za praktični  preizkus gašenja in/ali hlajenja baterije v toplotnem pobegu pa smo si primeren kontejner izposodili pri podjetju KOMUNALA NOVA GORICA d.d.. Simulacijsko vozilo pa nam je, kot že velikokrat do slej, zagotovil avto odpad JUNG d.o.o.  
Z usposabljanjem smo spoznali: 
- kakšen izziv nam električna vozila  in polnilne postaje v praksi dejansko prinašajo,
- vsebino ter uporabo  varnostnih listov ti. »emergency sheet«, 
- vrste vozil na električni pogon in njihove konstrukcijske značilnost,
- potrebo po spremembi algoritma izvoza ter prilagoditev taktičnih posredovanj na tovrstnih vozilih,
- kje in kako bomo lahko zagotovili tako imenovani »abroll« kontejner za zagotavljanje učinkovitega gašenja vozila oz. varne sanacije vozila.
 
Led je prebit, kar pa nikakor ne pomeni, da vemo sedaj že vse! S sledenjem razvoju, tako električnih vozil kakor tudi opremi in spremembam pri interventnih posredovanjih, nameravamo nadaljevati in tako skrbeti za varnost vseh vpletenih.
Zelo nas veseli, da so predvsem v družbi GEN-I d.o.o., prepoznali širšo potrebo po tovrstni obliki krajših usposabljanj in izkazali namen nadaljnjega sodelovanja na tem področju.
Vsem, ki ste prispevali k realizaciji usposabljanj se iskreno zahvaljujemo. 
 
Na Pomoč!