Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

POTRES NA OŠ ALOJZA GRADNIKA DOBROVO 2019

25.11.2019

POTRES NA OŠ ALOJZA GRADNIKA DOBROVO 2019

V torek 22.10. 2019 smo gasilci gasilske enote Nova Gorica, prostovoljnega gasilskega društva Dobrovo ter vodniki reševalnih psov društva reševalnih psov Nova Gorica skupaj z osnovno šolo Dobrovo izvedli usposabljanje ukrepanja ob potresu in požaru za osebje in učence Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo. Dogodka, ki se je v okviru projekta INTERREG Italija – Slovenija - Crossit safer s posvetitvijo na Mednarodni dan zmanjševanja tveganja nesreč, udeležilo 44 učiteljev oz. osebja osnovne šole in 344 otrok. V vaji pa je sodelovalo 8 poklicnih, 8 prostovoljnih gasilcev  in trije vodniki reševalnih psov.

V šolski preduri je vodja gasilske preventive I Andraž Pavlin poučil osebje šole o nevarnostih ter možnostih hitrega in varnega ukrepanja ob potresu s poudarkom na preventivnih aktivnostih. 

Ob 10.00 je prišlo do potresa, ki smo ga imitirali z zvočnim opozorilom, postavljanjem fizičnih preprek ter imitacijo požara s pomočjo gledališkega dima. Na vajo so prispele vse tri enote ter izvedle prikaz reševanja iz višin ter gašenja požara.

Po zaključeni vaji se je izvedlo še praktično predstavitev gašenja z gasilnimi aparati ter maščobno eksplozijo ob nepravilnem gašenju olja z vodo.

Vir: poročilo o vaji Potres osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo 2019

 

Borut Mihelj, Andraž Pavlin