Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

PREVZEM LOGISTIČNEGA VOZILA V JZGRD GENG

27.02.2020

PREVZEM LOGISTIČNEGA VOZILA V JZGRD GENG

Na mednarodni dan številke 112, dne 11.2.2020, smo v Javnem zavodu za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota Nova Gorica, uradno in slavnostno predali v operativno uporabo novo logistično vozilo. Potreba po takšnem vozilu se je v zavodu porodila že leta 2011, ko se je nabavljalo vozilo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi.

Gasilsko logistično vozilo, je tovorno vozilo,  opremljeno z hidravličnim dvigalom in kotalnim prekucnikom.  Izdelano je bilo v podjetju Bijol d.o.o. iz Vuzenice. Hidravlično dvigalo proizvajalca Palfinger je dvigalo z neskončnim kotom obračanja,  katerega maksimalni hidravlični doseg je 17m, in na tej oddaljenosti, nosilnost 850 kg. Kotalni prekucnik z navlečno silo 15ton, omogoča modularno zasnovo. To pomeni, da s tem, ko na vozilu menjamo tako imenovane module oziroma kontejnerje s tovorom ali specifično opremo, dejansko lahko rečemo, da razpolagamo z več vrst vozili v enem, kar dolgoročno gledano, predstavlja tudi racionalizacijo.

Vozilo je namenjeno zelo širokemu spektru  uporabe v smislu logistične podpore,  kot je dostava ali odvoz potrebne opreme, gasilnih sredstev in  materiala ter vrsto drugega, pri vseh vrstah intervencij,  kakor tudi izvajanju samostojnih intervencij tehničnega značaja. To je prvo vozilo v zavodu, s katerim lahko prevažamo regijsko prikolico za množične nesreče na kraj dogodka, katero smo prejeli na upravljanje s strani URSZR.

Vrednost vozila z vso nadgradnjo je 280.000,00 €. Sredstva so se zagotovila iz večletnega ciljnega varčevanja iz sredstev Požarnega sklada Mestne občine Nova Gorica ter sredstva Ministrstva za obrambo, tako imenovana sredstva GEŠP, sredstva za sofinanciranje delovanja Gasilskih Enot Širšega Pomena. 

Slavnostno predajo vozila, katero so se udeležili številčni člani Prostovoljnih gasilskih društev Goriške, predstavniki URSZR, predstavniki CZ Goriške, župan MONG g. Klemen Miklavič, podžupan MONG g. Sašo Kogovšek ter ostali gostje, smo nadgradili s predajo novih intervencijskih oblek proizvajalca Bristol vsem operativnim gasilcev in s tem potrdili dejstvo, da v zavodu na prvo mesto postavljamo varnost zaposlenih.