Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

S KOLESI V POČASTITEV 30 - letnice GASILSKE ENOTE NOVA GORICA

16.06.2021

S KOLESI V POČASTITEV 30 - letnice GASILSKE ENOTE NOVA GORICA

Gasilska enota Nova Gorica letos praznuje 30 let, odkar se je iz poklicnega jedra PGD Nova Gorica preoblikovala v javni zavod. V teh letih se je poklicna enota krepila in pred nekaj leti dosegla normativ za gasilsko enoto VI. kategorije. Danes šteje 39 zaposlenih, od tega 35 operativnih gasilcev.

Ravno nekateri zaposleni so podali predlog, da bi jubilej med drugim obeležili s kolesarjenjem, na katerem bi obiskali sedeže vseh šestih občin ustanoviteljic, na območju katerih enota deluje. Beseda je dala besedo, in tako se je 4. junija 2021 skupina 18 zaposlenih, vključno z direktorjem, v prepoznavnih kolesarskih dresih, kupljenih s pomočjo sponzorjev, odpravila na pot. Ta je karavano najprej vodila proti jugu, v spodnjo Vipavsko dolino. V Mirnu jih je sprejel župan občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar, v Bukovici pa župan občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon. Preko Vrtojbensko-Biljenskih gričev so prispeli v občino Šempeter-Vrtojba, kjer jih sprejel župan Milan Turk. Po postanku na sedežu Mestne občine Nova Gorica in sprejemu podžupana Simona Rosiča so nadaljevali proti severu, ob smaragdni Soči do Kanala, kjer jih je sprejel direktor občinske uprave Nejc Kumar. Sledil je vzpon v Brda, kjer sta jih na gradu Dobrovo pričakala podžupan Žarko Kodermac in direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec. Seveda, kot se za vinorodna Brda pa tudi za zaključek take ture spodobi, s kozarčkom briške rebule.

Direktor Aleš Markočič je ob vseh obiskih poudaril zgledno sodelovanje z občinami ustanoviteljicami in se zahvalil za njihovo podporo, prav tako pa so bili gasilci s strani občinskih predstavnikov pohvaljeni za odlično pripravljenost in dobro delo, ki ga opravljajo.

Za poklicne gasilce je sodelovanje s prostovoljnimi nepogrešljivo, zato so se simbolično ustavili tudi pred nekaterimi gasilskimi domovi društev ob trasi kolesarjenja. Na pokopališčih v Stari Gori in Solkanu pa so se poklonili spominu pokojnih sodelavcev.

Celodnevno kolesarjenje se je po 107 prevoženih kilometrih dokončno zaključilo v matičnem gasilskem domu v Novi Gorici. Dogodek je bil odlična priložnost za krepitev timskega duha enote in vzdrževanje psihofizične pripravljenosti. Oboje je, kot vemo, za gasilsko delo izrednega pomena.

Ob letošnji 30-letnici Gasilska enota Nova Gorica načrtuje še nekaj dogodkov, ki naj bi vrhunec dosegli s slavnostno akademijo in prevzemom nove avtolestve.